Skóry owocowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy.
- Technologia żywności
Przejdź do
Opis innowacji
Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy. Uzyskany w ten sposób produkt gotowy do spożycia można zwijać w rulony o różnej średnicy. OPIS WYNALAZKU Niniejsza oferta technologiczna dotyczy przekąski spożywczej o wysokich walorach prozdrowotnych i atrakcyjnych cechach sensorycznych w formie produktu otrzymanego na bazie wybranych owoców oraz składnika roślinnego o określonych właściwościach funkcjonalnych. Otrzymany produkt będzie podobny do produktów tego typu występujących na rynku pod nazwą „fruit leathers”, chociaż jeszcze mało popularnych w Polsce. Innowacyjnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do podstawowego składu składnika roślinnego, którego właściwości sensoryczne i przede wszystkim prozdrowotne doskonale wkomponowują się do profilu właściwości wykazywanych przez wybrane owoce powodując, że nowy produkt posiądzie nowe właściwości funkcjonalne klasyfikujące go w kategorii nutraceutyków. Dodatkowo uformowana w specjalnie dobranym procesie tekstura umożliwia kreowanie kolejnych kompozycji produktowych z udziałem proponowanego wyrobu.
PRZEWAGI
• Walory smakowe i prozdrowotne,
• Krucha tekstura,
• Możliwość formowania różnych kształtów.
Zastosowanie
Technologia znajduje zastosowanie w sektorze spożywczym, w tym cukierniczym.
Model współpracy
– umowa sprzedaży;
– prace B+R.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Oferta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu skierowana jest do przedsiębiorców, naukowców, instytutów badawczo-rozwojowych, administracji publicznej oraz jednostek samorządu terytorialnego. Uniwersytet dysponuje doświadczoną i profesjonalną kadrą naukową, która w oparciu wiedzę i umiejętności oraz przy wsparciu specjalistycznej infrastruktury badawczej jest w stanie sprostać najbardziej wymagającym wyzwaniom badawczym lub dostarczyć wnikliwe ekspertyzy. Kompetencje naszych specjalistów potwierdzają liczne patenty oraz projekty badawcze i badawczo-rozwojowe realizowane w międzynarodowych i kajowych interdyscyplinarnych zespołach. Współpracujemy z 250 podmiotami, do których zaliczają się tacy światowi liderzy jak Bayer Sp. z o.o., KGHM Polska Miedź S.A., Ustronianka, BASF Polska Sp.z o.o., spółki Grupy Maspex, w tym w szczególności Tymbark i Lubella, SensDx S.A czy SAT Revolution.
- Technologia żywności
- ul. Norwida 25 50-375 Wrocław
- www.upwr.edu.pl
- joanna.wicinska@upwr.edu.pl
- +48 725 550 881
Kontakt w sprawie innowacji
Joanna Wicińska
- +48 725 550 881
- joanna.wicinska@upwr.edu.pl