Innowacje

    • Przemysł spożywczy

    Istotą innowacji są trwałe materiały alginianowe naturalnie żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Zgłoszenie patentowe nr P 443035 z dn. 02.12.2022). Nasze rozwiązanie umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Przemysł spożywczy

    Przedmiotem wynalazku i towarzyszącego mu know-how jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Wieloetapowy proces obejmuje suszenie osmotyczne w zagęszczonym soku, a następnie dosuszanie mikrofalowo-próżniowe. Produkty uzyskane tym sposobem charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Technologia żywności

    Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zacho

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Żywność funkcjonalna

    Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Technologia żywności

    Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Technologia żywności

    Przedmiotem oferty jest sposób wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej. Pomimo tego, że do procesu słodowania wykorzystuje się tradycyjnie nasiona zbóż, to podstawowe procesy metaboliczne występujące w ziarnach są również obecne w nasionach innych roślin, takich jak rośliny strączkowe

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Technologia żywności

    Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    Nisko inwazyjne rozwiązanie do diagnostyki całego układu pokarmowego, którego koszt nie przekracza kosztu kompletu badań endoskopowych metodą tradycyjną.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    Technologia to zdalna fotopletyzmografia (Remote Photoplethysmography, rPPG), która mierzy zmiany objętości krwi w naczyniach krwionośnych, wykorzystując analizę światła odbitego lub przechodzącego przez skórę.

    ZOBACZ WIĘCEJ
    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    E-care to holistyczny model połączenia stacjonarnych oraz zdalnych usług asystenckich i opiekuńczych dla osób ze szczególnymi potrzebami. E-care pozwala na organizację usług online w szczególności w sytuacji, kiedy wsparcie w środowisku zamieszkania klientów nie jest możliwe do realizacji.

    ZOBACZ WIĘCEJ

Giełda innowacji

Pokaż światu swoją innowację!

Dodaj swój produkt, usługę, technologię do Giełdy innowacji! Dzięki temu będziesz mógł pokazać ją innym przedsiębiorstwom i instytucjom, które mogą być zainteresowane wykorzystaniem jej w swoich projektach. Zamieszczenie prezentacji w Giełdzie innowacji jest bezpłatne, wystarczy wypełnić poniższy formularz. Pamiętaj, że Giełda innowacji to promocja nie tylko na portalu SEKTOR INNOWACJI, ale też w kanałach partnerów projektu!

Dodaj innowacje