Znak Certyfikujący Unii Europejskiej „F-FOOD” dla żywności o szczególnej wartości odżywczej
dr Andrzej Siemaszko
Konieczność rozwoju żywności funkcjonalnej
Jednym z powodów dynamicznego rozwoju w UE i na świecie żywności funkcjonalnej jest drastyczny rozwój chorób cywilizacyjnych, które mają najczęściej podłoże dietetyczne. Rocznie 550 tys. mieszkańców UE w wieku produkcyjnym umiera z powodu chorób cywilizacyjnych, a gospodarka UE traci z tego powodu blisko 1% PKB (115 mld €). W Polsce alarmującym wskaźnikiem jest dynamiczne rozprzestrzenianie się chorób metabolicznych, u których podłoża stoi otyłość – 6.5 mln osób (w 2035 – 9 mln) oraz nadwaga – 50% populacji.
Kluczem do zatrzymania dramatycznie złych trendów jest zrozumienie, że 53% zdrowia zależy od diety i aktywności fizycznej. Współcześni konsumenci powinni się kierować na zdrowy styl życia i na szerokie korzystanie z żywności prozdrowotnej, czyli funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna, oprócz normalnej wartości odżywczej, musi posiadać składniki bioaktywne wpływające pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu i zmniejszające ryzyko zachorowania, szczególnie na choroby zespołu metabolicznego: np. otyłość, nadciśnienie, zawał, miażdżycę, choroby metaboliczne, cukrzycę typu II. Żywność funkcjonalna może być „projektowana”, tzn. celowo modyfikowana poprzez wzbogacanie określonymi substancjami bioaktywnymi, takimi jak: witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy. Żywność taka może też być pozbawiana składników niepożądanych np. cukrów, glutenu, soli.
Światowe systemy certyfikujące żywność funkcjonalną
Pionierem w produkcji żywności funkcjonalnej jest Japonia, gdzie w już w 1952 r. wprowadzono certyfikację Foods For Special Dietary Uses (FOSDU), a w 1984 r system certyfikacji Food for Specific Health Uses (FOSHU). W 2001 roku wprowadzono w Japonii system Foods with Nutrient Function Claims (FNFC), a w 2015 system Foods with Function Claims (FFC). W USA już w 1941 roku FDA wprowadziła pierwsze regulacje dla systemu Food of Special Dietary Uses (FSDU), a w 1996 wprowadziła Medical Foods.
Obecnie w Unii Europejskiej (UE) nie istnieje prawna definicja żywności funkcjonalnej. Nie wprowadzono też kompleksowego systemu promocji żywności funkcjonalnej, a jedynie skupiono się na regulacjach prawnych dotyczących prezentacji składników bioaktywnych o szczególnych własnościach odżywczych.
Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną
Grupa kluczowych uczelni i instytutów przyrodniczych, medycznych i technicznych wyszła z inicjatywą uruchomienia w Polsce i w Unii Europejskiej strategicznego programu rozwoju żywności funkcjonalnej i dietetyki spersonalizowanej. Dla koordynacji programu w 2023 r. zawiązano spółkę celową Centrum Badawcze Żywności Funkcjonalnej (CBŻF). CBŻF opracowało Znak Certyfikujący Unii Europejskiej „F-FOOD”, który ma na celu wyróżnienie produktów o szczególnej wartości odżywczej.
Działania CBŻF zmierzają do kompleksowego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce, obejmującego badania, produkcję, przetwórstwo, certyfikację, handel i eksport. Jest to jest nowa, przełomowa inicjatywą (game changer), o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i europejskim. Rozwój rynku żywności funkcjonalnej przyniesie olbrzymie korzyści dla gospodarki, może stać się istotnym czynnikiem dla szybkiego wzrostu gospodarczego, a nawet stać się wiodącą strategiczną specjalnością gospodarczą Polski i naszym hitem eksportowym. Eksperci oceniają, że polski rynek żywności funkcjonalnej może osiągnąć szybko wartość 10 mld zł, a docelowo 30 mld zł. Ponadto wygeneruje to olbrzymi potencjał eksportowy. Aby wesprzeć rozwój tego rynku, NCBR uruchomiło wspierający program badawczy NUTRITECH dedykowany m.in. projektowaniu żywności funkcjonalnej o budżecie 700 mln zł (na 7 lat).
Znak Certyfikujący UE „F-FOOD”
System Certyfikacji F-FOOD bazuje na przepisach prawa żywnościowego unijnego i polskiego (w tym dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz innych dobrowolnych i obowiązkowych systemów znakowania żywności), na normach żywienia dla populacji Polski, na wytycznych dotyczących zasad prawidłowego żywienia, opracowywanych przez NIZP-PZH-PIB i inne uprawnione jednostki naukowo-badawcze oraz na aktualnej wiedzy naukowej. Zasady i kryteria progowe, które musi spełnić produkt spożywczy, aby otrzymać Znak Certyfikujący UE „F-FOOD” są zapisane w Regulaminie Znaku F-FOOD.
Kluczowym kryterium Systemu F-FOOD jest posiadanie co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego dla witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub WNKT. Produkty będą opisane w Katalogu Systemu F-FOOD, zawierające etykiety cyfrowe produktów: m.in. dokładny skład, posiadane oświadczenia żywieniowe, certyfikaty dotyczące sposobu produkcji (EKO, bez GMO) oraz inne informacje (bez laktozy, bez glutenu). Produkty zostaną ocenione i sparametryzowane przez dietetyków CBŻF i uzyskają indeksy dietetyczne poszczególnych składników prozdrowotnych odniesione do Rekomendowanej Wartości Spożycia (RWS) (na wzór NUTRISCORE).
Środki spożywcze, które uzyskają certyfikat Znaku F-FOOD będą mogły być oznakowane na froncie opakowania logo Systemu przez okres do 2 lat. Logo ma postać znaku graficznego. Logo i Regulamin Znaku F-FOOD są rejestrowane w Urzędzie Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO).
Aby spełnić wymagania Regulaminu Znaku F-FOOD, trzeba wykazać się posiadaniem co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego. Dla produktów innych niż napoje wartości progowe dla oświadczeń żywieniowych przeliczone na 100 g produktu są następujące[1]:
Witamina A
120 μg |
Witamina D
0.75 μg |
Witamina E
1.8 mg |
Witamina K
11.25 μg |
Witamina B1
0.165 mg |
Witamina B2
0.21 mg |
Witamina B3
2.4 mg |
Witamina B4
82,5 mg |
Witamina B5
0.9 mg |
Witamina B6
0.21 mg |
Witamina B7
7.5 μg |
Witamina B9
30 μg |
Witamina B12
0.375 μg |
Witamina C
12 mg |
Potas
300 mg |
Wapń
120 mg |
Fosfor
105 mg |
Magnez
56.25 mg |
Żelazo
2.1 mg |
Cynk
1.5 mg |
Mangan
0.3 mg |
Miedź
0.15 mg |
Jod
22.5 μg |
Selen
8.25 μg |
Molibden
7.5 μg |
Chrom
6.0 μg |
błonnik
3g |
kwas omega-3:
0.3 g ALA lub 40 mg EPA+DHA |
Dla napojów powyższe wartości progowe dla witamin i składników mineralnych przeliczone na 100 ml produktu są o połowę niższe.
Zaproszenie do współpracy
Wszystkich producentów i importerów żywności zapraszamy do współpracy. Szczegółowe informacje dotyczące Regulaminu Znaku Certyfikującego UE „F-FOOD” są prezentowane na stronie www.cbzf.pl oraz www.f-food.pl.
Zainteresowanych współpracą prosimy też o kontakt:
dr Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną sp. z o.o., ul. Mazowiecka 3, MediHUB C9, 92-215 Łódź, siemaszko@cbzf.pl, tel.: 664 032 122
[1] szczegółowe wartości zawarte są w Regulaminie Znaku F-FOOD